Óvári pulykamell, sült burgonya
Minden szakács számára örök kihívás olyan fogást készíteni, amiben „minden benne van”. Vagyis egyszerre finom, tápláló és egészséges. Illetve az sem egy elhanyagolható szempont, hogy a hozzávalókért ne kelljen csillagászati összeget fizetni. Az óvári pulykamell sült krumplival mindegyik feltételnek megfelel, nem csoda, hogy az Interfood ételkínálatának egyik legnépszerűbb fogása.
Régóta tartó vita, hogy a húsok rangsorában melyik hol helyezkedik el. Igazságot tenni persze nem lehet, hiszen kinek a pap, kinek a papné, de vannak bizonyos objektív szempontok, amelyek alapján a pulykahús igen előkelő helyet foglal el a listán. Bár az íze közel azonos a csirkéével, sok szempontból jobban teljesít nála, hiszen a pulykában kevesebb kalória, több fehérje és több vas található, tehát fogyókúrázóknak vagy alakjukat megőrizni kívánóknak ideális választás. Az óvári módra elkészített pulykamell különlegességét az ízletes óvári sajt és a gomba adja, ezek gondoskodnak arról, hogy mindenki jóllakjon a fogással. Kevesen tudják, hogy a gomba kiváló élettani hatással bír, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, és emellett elsőrangú rostforrás, ezért minden olyan diéta esetén erősen ajánlatos a fogyasztása, amikor rostdús étrend javasolt.
A sült burgonya mint köret senkinek nem okozhat meglepetést, hiszen felmérések szerint Magyarországon átlagosan mindenki évi 50 kg krumplit eszik (érdekes adat, hogy ebben a tekintetben Fehéroroszország a listavezető, ahol 181kg jut mindenkire évente, vagyis egy átlagos belorusz napi fél kiló krumplit töm magába).
Az óvári pulykamell elkészítése bár elsőre összetett feladatnak tűnik, korántsem az. A pulykamellet megtisztítása után gondosan ki kell klopfolni, majd sóval és őrölt borssal meghinteni. Ha szeretjük a kicsit intenzívebb fűszerezést, akkor érdemes fehérborsot alkalmazni, hiszen sülteken annak jobban érvényesül az íze. Ezután kevés olajon fehéredésig sütjük a pulykamellet, hogy meg tudjon puhulni. A feltéthez vöröshagymát apróra vágunk, szintén kevés olajon megpirítjuk, rádobjuk a tisztított, apróra vágott gombát és összepároljuk őket. Ha ezzel megvagyunk, egy leheletnyi olajjal kikent tepsibe egymás mellé helyezzük a húsokat, ráhalmozzuk a gombát. Betakarjuk sonkaszeletekkel, végül pedig az ízletes óvári sajttal. Sütőbe tesszük és várjuk, hogy a sajt megpiruljon a tetején.
Aki azonban nem szeret sütögetni vagy nincs ideje főzni, választhatja a házhozszállítást is, az Interfood ételfutár házhoz viszi ezt a nagyszerű fogást.