Blog

Szűrők
thai zöldséges csirke

Thai zöldséges csirke, üvegtészta

E heti blogcikkünkben egy izgalmas és különleges tésztafélét szeretnénk bemutatni, mégpedig az üvegtésztát. Kétség kívül az lenne a legizgalmasabb, ha valóban üvegből készülne, de ennyire még az ázsiaiak sem kreatívak. Az üvegtészta egy hazánkban nem igazán ismert hüvelyes növény terméséből, egészen pontosan az abból kivont keményítőből készül víz hozzáadásával, tojás nélkül. Ez az érdekes növény a mungó bab, amelynek termését ma már hazánkban is megtalálhatjuk egyes bioboltok polcain.

Az üvegtészta másik elnevezése a celofántészta, akadnak, akik helytelenül rizstésztának is szokták nevezni, de ez az elnevezés téves, a két tésztaféle ugyanis nem azonos. Mint a neve is mutatja, az üvegtészta különlegessége, hogy átlátszó, teljesen más, mint a búzalisztből készült tészták, és az íze sem hasonlít a jól megszokott tészta ízre. Az üvegtészta nem hizlal, alacsony a glikémiás indexe, könnyen és gyorsan emészthető, és szinte bármilyen ételhez adható, mert semleges íze van. Gazdagon fűszerezhető vagy köretként fűszeres, szószos ételek kiváló kísérője lehet. Túl azon, hogy igazi fogyókúrás étel, még egészséges is, hiszen bővelkedik kalciumban, foszforban, vasban és vitaminokban. Sok benne a fehérje, alacsony a kalória- szénhidrát- és zsírtartalma, ezért cukorbetegeknek is tartalmas és egészséges étel varázsolható belőle.
Ha arra adjuk a fejünket, hogy meglepjük szeretteinket egy izgalmas ázsiai fogással, rögtön adja magát a kérdés, hogyan készítsük el az üvegtésztát? Jó hírünk van, az üvegtészta a kezdő szakácsok álma, még a közönséges tésztánál is egyszerűbb és gyorsabb elkészíteni. Nem kell főzni, csak forrázni. Forró vízzel le kell önteni, 10 percig állni hagyni, majd leszűrni. Ennyire egyszerű, igazi elronthatatlan étel.

Az Interfood ételfutár étlapján visszatérő vendég az üvegtészta, a világkonyha menükben rendszeresen felbukkan a thai zöldséges tészta. Ez a fűszeres, különleges zöldségekkel teli, szószos ételkülönlegesség nagyszerű ebédje lehet mindenkinek, aki szereti az intenzív ízeket. Frissen pirított csirkemellcsíkok, bambuszrügy, sárgahüvelyű bab, kukorica, és sárgarépa alkotja a szósz javát, melyhez szójaszószt, mézet, szegfűborsot adunk, így idézve meg az igazi ázsiai konyhát. Ha különösen húzós hete van, azt sem tudja hol áll a feje, halomban áll a sok mosatlan edény a mosogatóban, és nem ér rá főzni, de szereti a távol-keleti ízeket, ne késlekedjen, rendelje meg ételkülönlegességünket még ma, mi pedig házhoz visszük Önnek ebédjét!

Ez is érdekelheti

oregano

Az oregánó

A magyar konyhának vannak bizonyos alapfűszerei, mint a bors, a kömény és az őrölt pirospaprika. Ezeket napi szinten használja minden háziasszony. Aztán vannak olyan fűszerek, melyek nem kerülnek elő minden nap, de azért gyakran alkalmazzuk őket, mint a fahéj, a szerecsendió, a bazsalikom. A polcok hátsó részén pedig ott lapulnak a különlegesebb ízvilágú és aromájú…