Blog

Szűrők
sárgarépa az asztalon

Sárgarépák nyomában

Gondolkodott már azon, hogy vajon a sárgarépa eredetileg is sárga színű volt-e? Hogyan lehetséges az, hogy a gyorsfagyasztott vegyes zöldségek között találhatunk citromsárga, fehér, sőt még lila színű répaszeleteket is? Egyáltalán répák azok? Az erőspaprikát már sikeresen lelepleztünk, most következzék répa! Ha kíváncsi a répa titkaira, tartson ezen a héten is az Interfooddal!

Mutáns répák
Az ember azt hinné, hogy egy olyan alapélelmiszer, mint a sárgarépa nem sok változáson ment keresztül az idők során, pláne nem nemesítésen. Elképzeljük, hogy egyszer csak felfedezték ezt a finom zöldséget, és azóta terem az embernek mindenféle bonyodalmak nélkül. Az igazság ennél sokkal izgalmasabb. A mostanában termesztett narancssárga színű répák valójában mutánsok. Eredetileg lila színű volt a répa, és akadtak kissé eltérő színű és ízű fajták is. Vadon termett citromsárga és fehér színű répa is, melyekből aztán a 17. században holland répatermesztők nemesítették a mára megszokott narancssárga színű répát. Az a fajta répa pedig gyorsan meghódította az egész világot, és a többi társát ki is zárta a versenyből – ma már alig találkozunk citromsárga és lila színű répákkal.

Mi lett a lilákkal?
Nagyon különösen néznek ki, és szerencsére még léteznek, még ha meglehetősen ritkák is. Előfordulhat, hogy belefutunk egybe, mi akkor a teendő, érdemes-e megkóstolni, vagy legyünk vele óvatosak? Félni nincs okunk, hiszen semmilyen egészségre káros anyagot nem tartalmaznak a lila színű répák, de okkal nem a lila fajta maradt fenn. A narancssárga répák ugyanis lekörözik a lilákat, ha az ízről van szó, a lila a nyomába sem érhet a mostanra kinemesített narancssárga répa édes ízének.

Mennyire finom a sárgarépa?
Annyira, hogy még a válogatós gyerekek is szeretik. Egy különleges, ízeket versenyeztető kutatásban a sárgarépa magasan az első helyen szerepelt. Történt ugyanis, hogy a gyerekek, akik az ételeket kóstolták, sokkal finomabbnak találták azokat az ételeket, melynek csomagolásán szerepelt egy-egy szuperhős – hát igen, a marketing az marketing. Az egyetlen kivétel a sárgarépa lett, ami még szuperhős nélkül is ugyanolyan finom. A gyerekek dicsérete pedig mindent visz, ha étkezésről van szó.

Az Interfood alapanyagai között az egyik leggyakrabban használt a sárgarépa, hiszen számos ételünk legjavát ez adja. A levesek elképzelhetetlenek nélküle, de előfordul étlapunkon párolt formában is, ami kedvező a diétás étrend követőinek. Rendeljen tőlünk, bízza a főzést másra!

Ez is érdekelheti

Néhány gondolat az ételpazarlásról I.

Néhány gondolat az ételpazarlásról I.

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy csak egy kis adag levest akart főzni két személyre, majd egy óra múlva egy jókora fazék gőzölgő levessel találta szemben magát. Aki van már annyira gyakorlott szakács, hogy nem recept alapján főz, hanem a saját feje után megy, és „érzésből” használja fel, amit otthon talál, azzal bizony könnyen megeshet ez…