Blog

Szűrők
vargabéles

Mitől varga a béles?

A vargabéles évtizedeken keresztül az iskolai menzák és a vendéglők sztárja volt, ezért annyit mindenki tud róla, hogy édes-túrós, mazsolás finomságról van. Azt már kevesebben tudják, hogy miről kapta a nevét, egyáltalán mit jelent az, hogy béles, és miért éppen varga? Az Interfood csapata most elindult kideríteni, mi is az igazság! Tartson velünk, ha Ön is szeret érdekességeket olvasni.

Irány Erdély!
Kolozsvár és Marosvásárhely, ezek a vargabéles-rejtély első színterei. A méltán híres édességet a legtöbben Darvasék neves kolozsvári vendéglőjéhez kötik, ahol, míg a férfi a kapós flekken húsokat gyártotta sorra, addig az asszony a nagymamától tanult finom és nem éppen egyszerű édességekkel bajlódott. Szerencsére a befektetett idő és munka megtérült, hiszen óriási sikerük lett, és az étterem védjegyévé vált az édes-túrós vargabéles. Jó tudni, hogy az édességet csak híressé tették, fel nem ők találták.

Marosvásárhely, a vargabéles születésének helyszíne
Marosvásárhelyen már a húszas évek elején találkozhattak az emberek vargabélessel, ide látogatott a nagymama, amikor is szerelembe esett ezzel a kiadós finomsággal, és a szerelme olyan kitartó volt, hogy a receptet megszerezte, hazavitte, tökéletesítette, majd átadta a lányának, aki attól fogva hétről-hétre készíthette az éttermükben. A siker gyorsan jött, és töretlen volt!

Mindenki kedvence
Mi lehet annál nagyobb elismerés egy szakácsnak, ha éttermébe visszajárnak az emberek, és mindig ugyanazt az ételt kérik? Jávor Pál így tett, időről időre meglátogatta a Darvas-éttermet, és rendszerint vargabélest rendelt. De nem csak ő lett igazi rajongója az édességnek, a fáma úgy tartja, hogy korán reggel a még meleg vargabélest taxival szállították a repülőtérre a budapesti járathoz, később pedig a neves Gundel étterem legkedveltebb desszertjei közé tartozott.

Az eredeti recept
No, az nem ismert. A huszadik század sok tragédiát tartogatott a vendéglős családnak, akik, miután bezárni kényszerültek éttermüket, felhagytak a vendéglátással. Lányaik külföldre menekültek, mindkettőjük zsebében a nagymama híres receptjeit tartalmazó szakácskönyvvel és az ígérettel, hogy megőrzik azok tartalmát, és soha nem adják ki kezükből. A lányok így is tettek, így a pontos receptet máig titok övezi, mint ahogyan magát az elnevezést is, hiszen nem ismert, hogy miért éppen vargabéles a vargabéles, és miért nem Darvas vagy más egyéb lett a névadója.

Ön is szereti a vargabélest, de túl sok munkával jár, ezért nem sűrűn készíti? Kóstolja meg az Interfood saját verzióját, higgye el, nem fogja megbánni! Keresse étlapunkon a többi ízletes főételünk, levesünk és desszertünk mellé!

Ez is érdekelheti

Spaghetti siciliani con funghi e vino bianco – dallamos elnevezés, ízharmónia

Azért persze magyarul is jól hangzik: szicíliai spagetti gombával és fehér borral… És akkor a név nem is árulja el, hogy ennek az ételnek a tetején mennyi sajt kínálja magát a gazdag tésztára olvadva… Ha szeretne tőlünk tippet kapni arra az esetre, amikor könnyű, izgalmas ízekkel laktató ebédet rendelne, hadd ajánljuk figyelmébe ezt a szicíliai…