Blog

Szűrők
fűszerkömény

A fűszerkömény

A magyar gasztronómia három alapfűszere az őrölt pirospaprika, a feketebors és a fűszerkömény. Ez a trió adja minden paprikás és pörkölt alapját, de megtalálhatóak a levesinkben is, és a legegyszerűbb magyar étel, a paprikás krumpli három alappillére is ez a fűszeregyüttes. Korábban írtunk már a borsról és a pirospaprikáról, most következzen a fűszerkömény bemutatása. Tartson az Interfooddal, tudjon meg többet egyik kedvenc fűszerünkről.

Mi is ez valójában?
Konyhakömény, keménymag, régikömény, hasznos kömény. Mindez ugyanannak a kis, apró magvas fűszernek az elnevezése. Sokak számára meglepő lehet, de ha a rendszertani besorolását nézzük a fűszerköménynek, azt láthatjuk, hogy az ernyős virágzatúak rendjébe és a zellerfélék családjába tartozik. A fűszerkömény nem csak a magyar gasztronómia fontos fűszere, világszerte szeretik és alkalmazzák. Európai térhódítását a tizenharmadik században kezdte meg, rövid időn beül minden tájegységen alkalmazni kezdték. Különleges és erőteljes borsos, ánizsos, mentolos íze a magjában található illóolajnak köszönhető, amit karvonnak neveznek.

Mire jó?
A kömény széles körben alkalmazott fűszer, elérhető egészben és őrölt formában is. Vannak ételek, melyekbe csak bele- vagy rászórják, mint például a saláták, a sós sütemények, a különféle pogácsák és péksütemények, vagy a kolbászfélék. A kolbász teljesen elképzelhetetlen e karakteres fűszer nélkül. Más ételekbe belefőzik, ilyenek a pörköltek és a paprikások, a főzelékek és a levesek. A rántott leves kivétel, mert abba hagyományosan nem csak beleszórják, hanem a rántáshoz adják, és ott egy kissé megpirítják, ezzel még erőteljesebbé válik íze. Savanyúságokba egészben szokás tenni, elengedhetetlen alkotóeleme a savanyított káposztának.

Gyógynövényként
A fűszerkömény nem csak mint fűszer alkalmazható, hanem számos gyógyhatással bír, erről tanúskodik beszédes népies elnevezése is, a hasznos kömény. Fokozza a gyomornedv termelődést, így segíti az emésztést. Hatékonyan hajtja a szelet, így enyhíti a bélgörcsöket. Gomba- és baktériumölő hatással bír, így segít egész testünknek egészségesnek maradni.

Ha Ön is kedveli a klasszikus magyar konyha ízeit, szeretne egy jó paprikást enni, de most éppen ki sem látszik a munkából, és nincs lehetősége egy időigényes ebédet elkészíteni, az Interfood most is tudja a megoldást. Keresse bizalommal étlapunkat, válassza ki kedvenc magyaros fogásait, és mi házhoz visszük őket. Garantált minőség, megbízható ízek!

Ez is érdekelheti

erős paprika az asztalon

Mitől erős az erős paprika?

Vannak, akik nem bírják az erőset, mások ellenben szinte már addiktív módon rajonganak érte, és még a kávét is chilivel isszák. Mi lehet erre a magyarázat? Egyesek szerint az erős paprika szeretete ki nem élt kalandvágyra utal. A tudomány ezt a feltevést egyelőre még nem igazolta, de az biztos, hogy a csípős élményért felelős kapszaicin…