Blog

Szűrők
tésztafajták

Tésztaimádók, figyelem!

A magyar gasztronómia fontos alapköve a tészta, szeretjük minden változatban, leveseket gazdagítunk vele, főételként tálaljuk, édesen és sósan is készítjük. Annyira alapvető élelmiszer a tészta, hogy azt gondolhatnánk, mára már biztosan mindent tudunk róla. Az Interfood ezen a héten azt a célt tűzte ki maga elé, hogy új információkkal szolgál kedves olvasóinak a tésztáról. Lássuk, sikerül-e!

1. Az „al dente”, azaz fogkeményre főzött tészta sokkal tovább tartó teltségérzetet ad. Hosszabb ideig tart megemészteni, ezért hosszabb ideig érzi tőle jóllakottnak magát az ember, és a vércukorszintet is megfelelő állapotban tartja.

2. Nem mindegy, hogy milyen formájú tésztát milyen szósszal kombinálunk. Fontos a tészta formája, súlya, textúrája és a mérete. A krémes szószok például jól illenek a hosszú, sima tésztákhoz, míg a rövid, csőszerű tésztákhoz inkább a sűrű, darabos szószok passzolnak.

3. A tészta egy fenntartható és környezetkímélő élelmiszer. Miből áll a tészta? Vízből és lisztből, esetleg tojásból. A növényi élelmiszerek, mint a gyümölcsök, a zöldségek és a gabonák sokkal kevesebb energiát, vizet és földet igényelnek, mint az állati eredetűek. Éppen ezért a földet is kevésbé terhelik meg, tehát a termelésük is fenntarthatóbb.

4. A tésztát mindenki az olaszokhoz köti. Sokan azt hiszik, hogy a feltalálói is olaszok, noha a közelmúltban találtak egy négyezer éves lezárt tálat, tele tésztával, méghozzá Kínában. Nagyon úgy tűnik, hogy a kínaiak ettek először tésztát.

5. Ön hányféle tésztát ismer? Meglepő lehet, de több mint hatszáz különböző alakú tészta létezik. Elképzelni sem tudunk ennyit.

6. Amerika vajon kinek köszönheti a tésztát? Thomas Jeffersonnak, az Amerikai Egyesült Államok harmadik elnökének, aki 1789-ben mutatta be hazájának a tésztát. Nem sokkal később az egész országot meghódította.

7. Az sejthető, hogy Olaszországban eszik a legtöbb tésztát a világon, de vajon kik foglalják el a dobogó másik két fokát? A második helyen Venezuela, a harmadikon pedig Tunézia áll.

8. A tésztától boldog leszel! Nem csak azért, mert csökkenti az éhséget és ellátja a szervezetet a szükséges tápanyagokkal, de a benne található szénhidrát elősegíti a szerotonin termelődését, ami a boldogságérzetért felelős.

9. A fán termő spagetti legendája a legjobb áprilisi tréfák között szerepel. Az 1957-es BBC adás, melyben tudományosan bemutatták, hogyan szüretelik le a fákról Svédországban a spagettit, sokakat meglepett. A dokumentumfilm egészen hihetőre sikerült, és rengetegen bedőltek neki.

10. Szinte mindenki, aki szószos tésztát készít, a tésztára önti a szószt, és úgy keveri össze őket. Valójában éppen fordítva kellene, a szószhoz kellene keverni a tésztát. Az ilyen apró fortélyokon múlik a tökéletes fogás.

Az Interfood sem szűkölködik tésztákban, számtalan tésztás ételt rendelhet tőlünk. Keresse fel weboldalunkat, és néhány kattintással házhoz rendelheti ebédjét. Éljen a lehetőséggel!

Ez is érdekelheti

görög harcsafilé

Görög harcsafilé (fetasajtos mártásban sült harcsafilé), olívabogyós jázmin rizs

Korábbi bejegyzéseinkben esett már szó arról, hogy miért érdemes rendszeresen halat fogyasztanunk, az olívabogyóról azonban még nem írtunk. Épp itt az ideje, az olívabogyó ugyanis szintén igazi szuperélelmiszer, aminek fogyasztása számtalan jótékony hatást gyakorol szervezetünkre. Valójában a bogyó, amit fogyasztunk, egy különleges csonthéjas gyümölcs. Nézzük, milyen izgalmas dolgokat tudhatunk meg erről a több mint hatezer…