Blog

Szűrők

Amit a vajról tudni érdemes

Mióta a margaringyártás fellendült, és a margarin beférkőzött az otthonokba, a vaj használata ezzel egyidejűleg visszaszorult. Ennek legfőbb oka kétségtelenül a vaj ára, ami jóval magasabb, mint a margariné, de hátrányai közé tartozik az is, hogy hidegen nehezebben kenhető. A köznyelvben sokszor keveredik a két fogalom, gyakran szinonimaként használják a vaj és a margarin szavakat. Ám a két élelmiszer korántsem azonos, hiszen míg a margarin növényi eredetű, addig a vaj tejből készül, vagyis állati eredetű. Teljesen más az összetételük, csak abban azonosak, hogy főként kenyérre kenve fogyasztjuk őket. Az Interfood e heti a cikkében górcső alá veszi ezt az egészséges kenőanyagot.

Miből készül?

A vaj állati eredetű zsiradék, ami az órákon keresztül állni hagyott tej felszínén keletkezett tejszínből készül. Főként tehéntejből készítik, de létezik bivaly-, juh- és kecsketejből készített vaj is. Európában kevesen ismerik az utóbbiakat, nálunk a vajat hagyományosan tehéntejből csinálják.

Hogyan készítik?

A vajkészítés hagyományosan köpüléssel történik, mely során a tejszínt és a tejfölt, ami tejzsírt tartalmaz, erős mechanikai hatásnak teszik ki. A mozgás, azaz köpülés hatására kicsapódnak a tejzsír részecskéi, amit aztán szűréssel különválasztanak az írótól. Természetesen ma már nagyüzemi keretek között, jóval korszerűbb módszerekkel és nagy mennyiségben készítik a vajat.

Teavaj

Kicsi, nehezen kenhető, kissé vizes, mi az? Bizony, a teavaj. Ahhoz, hogy egy terméket teavajnak lehessen nevezni, legalább 80%-os zsírtartalommal kell rendelkeznie, míg a víztartalma a 19%-ot is elérheti. Ezért fordulhat elő, hogy amikor levágunk belőle egy darabot, a késünkön zsíros-vizes elegyet fedezünk fel.

Márkázott vaj

Magas minőségű vaj, melynek zsírtartalma szintén minimum 80%, de a víztartalma csupán 16% lehet.  Ezzel el is éri a legmagasabb minőségű vaj elnevezést – ha tehetjük, ilyet vásároljunk, hiszen ízben is ez a legjobb.

Hogyan tároljuk a vajat?

A vaj szobahőmérsékleten nem tartható el sokáig, ezért a legjobb hűtőbe tenni. Ebben az esetben kissé megkeményedik, és nehéz kenyérre kenni. Ezért fogyasztás előtt érdemes egy órán át szobahőmérsékleten tárolni, így könnyedén el tudjuk kenni a kenyéren. Ha nem szeretjük a zsíros papírba visszacsomagolni, beszerezhetünk egy vajtartót, amit kifejezetten erre a célra gyártottak, ennek segítségével kulturáltan és tisztán tudjuk a vajat használni nap mint nap – éljenek a praktikus konyhai fortélyok!

Azt már tudja, hogy mit kenjen az esti friss kenyérre, de a holnap ebéd még okoz némi fejtörést? Ha gyors és egyszerű megoldásra vágyik, mi tudunk egyet. Rendelje ebédjét házhoz az Interfoodtól, és várja hátra dőlve a futárt. Válassza az Interfoodot, a mindig megbízható társat!

Ez is érdekelheti

Ezek az ételek nem teszik tönkre a diétát

Ugye ismerős az érzés, amikor nap közben kellene egy-két falat harapnivaló, mert még sokára lesz ebéd, vagy éppen nincs idő többre, csak bekapni valamit gyorsan? Az esti nasikról már nem is szólva, amikor perceken át forgolódunk az ágyunkban, mert bizony éhesen feküdtünk le, és muszáj kiosonni enni valamit. Igen ám, de ezek az étkezések közötti…