Blog

Szűrők

Morzsányi vacak. Néhány szó a császármorzsáról

A császármorzsáról írni egyenlő azzal, hogy valaki bátran darázsfészekbe nyúl, harcok kereszttüzében találja magát, avagy veszélyesen él… Ez az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből ránk hagyományozódott fogás ugyanis közeli rokonságot mutat a lecsóval, a halászlével, a töltött paprikával, amennyiben ezekről is mindenkinek határozott és megfellebbezhetetlen véleménye van, és a legtöbbek zsebében (illetve szakácskönyvében) autentikus recept lapul a készítés módjára nézve… Lehet, hogy a császármorzsáról nem is írni kell, csak kérdéseket sorolni.

Első kérdés: az udvari desszert eredetét tekintve melyik variációt tartsuk hitelesnek? Azt, amely szerint a fogást Sissi szakácsa készítette, hogy kímélje a királyné alakját, de a felkínált fogás nem tetszett Erzsébetnek, így a férje kebelezte be a kis „vacakot”(németül a Schmarrn ezt is jelenti), és neki azonnal a kedvencévé vált? Vagy egyenesen Ferenc József találmánya lenne az édesség, aki saját magának készítette el, híres palacsintarajongóként? Esetleg egy vadászat alkalmával ismerkedett meg a bajor Kratzete édes változatával?

Miből álljon? Csak liszttel készüljön, afféle palacsintaszerűségként készítsük, vagy búzadarából az igazi? Az is lehet, hogy mindkettőt tehetünk bele? A már megsült tésztát szabdaljuk-e darabokra és pirítsuk-e vajon, vagy a teljes elkészítési idő alatt kevergetni, forgatni, pirítani érdemes? A mazsola utóbb vagy a legelején kerüljön a tésztába? Egyáltalán milyen aszalvánnyal érdemes gazdagítani? Mi kerüljön a tetejére, ha már a tányéron van: gyümölcsszósz, híg baracklekvár, porcukor…?

Nevezhetjük a magyarországi változatokat egyáltalán „császármorzsának”, annak ellenére, hogy az lisztből készül, hazánkban pedig a darából készített verzió az elterjedtebb? Mi hát végül e fejedelmi desszert becsületes neve: smarni, grízsmarni, porozinkó? Ahogy már elhangzott: darázsfészek…

Van egyáltalán valami biztos fogódzó ebben a billegő serpenyőben? Van. Bármilyen hagyomány szerint készítik is, a vaj elengedhetetlen alapanyaga a jó smarninak. Megjelenésének ezernyi formája csak a javára válik ennek az ételnek. És, végül: a császármorzsa remek lezárása lehet egy ebédnek, kellemes főszereplője az uzsonnának!

Az Interfood szakácsai ekképpen csomagolják és szállítják az ön asztalára: darából készítik, melyet citrusos ízekkel fűszereznek, és bőven hintenek mazsolával is. A hatalmas adag mellé szamócaöntetet kínálnak, mely éppen annyira folyós, hogy a dara felszippanthasson belőle, és amely, származását bizonyítandó, egész gyümölcsszemeket is hordoz. A doboz tartalma már a felnyitáskor zavarba ejt: szabad ezt csak desszertként említeni, vagy a „főfogás” a méltó elnevezés? A kérdések sorának tehát nincsen vége…

Tekintse meg a Császármorzsáról készült videónkat!

Ez is érdekelheti

A megunhatatlan Újházy-leves

Bátran kijelenthetjük, hogy az Újházy-tyúkhúsleves Magyarország egyik legkedveltebb levese. Kerüljön akár hétköznap, akár ünnep alkalmával az asztalra, biztosak lehetünk benne, hogy nem okozunk vele csalódást. Egy jó adag ebből az aranyszínű levesből átmelegít még akkor is, ha egy szürke, téli napon az irodába rendeljük ebédünket, hogy végre valami jó is történjen aznap… Az Újházy-leves az…