Blog

Szűrők

Francia hagymaleves, az egyszerűség dicsérete

Kezdjük egy találós kérdéssel! Vajon mi köti össze a francia XV. Lajost, a római légiók katonáit és az afrikai dogon törzs tagjait? Nos? A válasz: a hagyma. Magyarországon mondják még hajmának, zsidószalonnának és mózespecsenyének is. Azonban valamennyi név ugyanazt jelenti, és a történelemnek, a földrajznak előbb említett szeletei is ugyanarra a növényre mutatnak, a vöröshagymára. A baktériumölő, étvágygerjesztő hatású, bélféregűző, megfázásos tüneteket kezelő számtalan fajtával létező hagymára…

 

…amiből már a római katonák is levest főztek egy kis kenyérmaradék, olívaolaj és víz felhasználásával; amihez a dogonok csak sót és vizet adnak, hogy elkészítsék világhírű hagymalevesüket; és amiből a mára szerte a világon népszerű fogás, a francia hagymaleves fő, amelynek kitalálása állítólag XV. Lajos francia uralkodóhoz köthető. Ha hihetünk a legendának, akkor a király egy vadászat alkalmával a vadászházban csak száraz kenyeret, vajat, pezsgőt és hagymát talált – kénytelen volt ebből főzni…

 

A francia konyháról már mindenki hallott. Kár, hogy legtöbben a finomkodó körülményeskedéssel azonosítják. Pedig a francia konyha sajátosságait nem lehet efféle közhellyel lefedni. E náció ételei talán éppen azért kerülhettek a világ gasztronómiai csúcsára, mert az ízek, az élvezhetőség fontosságát hirdetik, mert egyszerű, de mindig változatos és szezonális alapanyagokból főznek, és mert lelkesen, bár mértékkel kezelik a (főleg) friss zöldfűszereket. Ennek az étel- és életvezetési filozófiának egyik leghíresebb remeke a francia hagymaleves.

 

Sikerét és elterjedtségét annak köszönheti, hogy a leghétköznapibb hozzávalókból kreál mennyei, karakteres fogást, mely ráadásul egyszerűen elkészíthető. Az eredeti változat hozzávalói között (mely ma a franciák klasszikus karácsonyi előétele is) nincsen tejszín, tejföl vagy sajt. Abban a sűrűre, barnára karamellizált hagymáé, a fehérboré és a friss kakukkfűé a főszerep. Mi, magyarok, másik variációt tartunk számon ezen a néven: a krémes tejszínnel, vajjal dúsított levest. A főzésben, és a népek kapcsolattartásában éppen ez az izgalmas! Mindenki a maga ízlésére formálhatja a klasszikusokat!

 

Ha ön az Interfoodtól rendeli ebédjét, kóstolja meg bátran hagymalevesünket is! A dobozban étvágygerjesztő, könnyed fogást szállítunk önnek, a póréhagyma és a vöröshagyma összjátékával, tejföllel és tejszínnel krémesen élvezhetőre főzve. Kis zacskóban apró, pirított kenyérkockákat is küldünk önnek, hogy a meleg leveshez adva roppanós meglepetés-falatkák tegyék teljessé az élményt… Télen vagy nyáron. Ahogyan már a rómaiaknál is…

Ez is érdekelheti

tavaszi-rizotto

Brokkolis-sonkás rizottó: olasz gyökerek, magyaros tálalás

Sokszor, sok helyen elmondták már: a világ legsikeresebb, legtöbb nemzet asztalára adaptált konyha az olaszoké. Van egyáltalán sarka ennek a földgolyónak, ahol ne lehetne pizzát kapni? Ahol ne vehetnénk spagettit? Van ember, akinek ne ragyogna fel a tekintete, ha azt hallja: tiramisu…? Ráadásul ez a csak a jéghegy csúcsa! Ahogyan a nagy kiterjedésű országok gasztronómiája…