Blog

Szűrők

Rizst a tejbe!

Azt mondom: arroz con leche (spanyolul), sütlac (törökül), riisipuuro (finnül), ris a la Malte (svédül). Azt mondom fogyasztják Északtól (Skandinávia) Délig (mediterrán vidékek), Kelettől (India) Nyugatig (USA). Azt mondom lehet reggeli, tízórai, ebéd vagy uzsonna. Gyereknek vagy felnőttnek, akár hidegen, akár melegen… Miről is beszélek? Természetesen a világ egyik legelterjedtebb és legegyszerűbb finomságáról, a tejberizsről!

Tulajdonképpen egy kásafajtáról van szó, két olyan alapanyagból, amely földgolyó bármely táján rendelkezésre állhat, és számtalan formában variálható a helyi jellegzetességeket, szokásokat, klimatikus viszonyokat figyelembe véve. Kerülhet a szegényebb ember asztalára is, de végtelenül dúsítható a legegzotikusabb hozzávalókkal, ha gazdag ínyencek tányérjára szánjuk.

A tejberizst könnyű elrontani, és legalább olyan könnyű készítésének mesterévé válni. Tulajdonképpen csak az arányok szigorú betartására van szükség, hogy állaga tökéletes, vagyis krémesen szaftos, kellemesen puha, sűrű legyen, a még élvezhető rizsszemekkel. Ha ön otthon főz tejberizst, mindig ügyeljen, hogy a folyadék mennyisége háromszorosa legyen a rizs mennyiségének. A megfogalmazás így pontos: a folyadék mennyisége. Merthogy a tejberizs nem kizárólag csak tejjel lesz sikerült. Laktózérzékenyek készíthetik felesben tej és víz keverékével is, de kiválóan használhatóak a főzéséhez növényi tejek is. Ha diétázónak szánja, szinte csak megmutatni kell neki a tejet, úgyis tökéletes lesz. Készre főzés előtt érdemes még fedő alatt pihentetni, hogy végül minden csepp levet magukba szívhassanak a rizsszemek.

Idehaza leginkább vanília ízesítéssel ismerjük, pedig ennek a végtelenül egyszerű ételnek sok más íz és zamat is jól áll. Kísérletezzen bátran kókusz, fahéj, kardamom hozzáadásával! Gyümölcsrizzsé varázsolhatja a tejberizst, ha tejszínnel dúsítja és gyümölcsökkel rakja meg. Túl sokat főzött és nem fogyott el? Semmi baj! Keltse új életre néhány tojás hozzáadásával és a sütő segítségével: készen is van a rizskoch!

Végül pedig ne feledkezzünk meg a tejberizs talán legizgalmasabb kiegészítőjéről, a csokoládéról (van egyáltalán étel, amit a csokoládé ne tenne izgalmassá…?)! Képzeljen maga elé egy tányérnyi édesen vaníliás, selymesen lágy tejberizst, ami mellé valódi, holland kakaóból készített csokiöntetet kínálunk! Az édesség és a kesernyés élvezet egyszerre jut a nyelvre, a sejtek pedig testének minden porcikájában boldogságbombákat robbantanak… Rendelje meg az Interfood csokis tejberizsét, és élvezze egyszerre ezt az annyira ismerős, mégis oly nemzetközi finomságot!

Ez is érdekelheti

Ismeretlen ismerős: bográcsgulyás

Családját tekintve a paprikával készített nemzeti húsételeink közé sorolható. Testvérei: pörkölt, paprikás, halászlé. A gulyás se nem egyik, se nem másik. Kora: bizonytalan, úgy 200 éves lehet – ha elfogadjuk a „pásztorétel” -teóriát. Származása vitatott. Leginkább alföldi pásztorételnek tartják. E véleménnyel Váncsa István rendkívül meggyőzően és az ételhez méltó ízességgel száll szembe, azt állítván, hogy…