Blog

Szűrők
A szemet és orrot gyönyörködtető csillagánizs

A szemet és orrot gyönyörködtető csillagánizs

Forralt borhoz, gyümölcsleveshez, gyógyító teába, lekvárokba, sütemények tésztájába és díszítésére – a felsorolás alapján lehetne szó akár a fahéjról is, de most helyette egy másik izgalmas és dekoratív fűszeré a főszerep. Induljon a nap egy izgalmas utazással, irány Dél- Kína, ahol igazi kincsekre bukkanhatunk, ha ellátogatunk a helyi fűszereshez! Tartson ismét az Interfooddal, ha kíváncsi rá, melyik az a fűszer, amit eddig csak hírből ismert, pedig méltó lenne ahhoz, hogy helyet kapjon az Ön konyhájában is!

A csillagánizs növény egy örökzöld fa, apró termései csillag alakban nyílnak szét, bennük találhatóak a kicsike magok, melyek nagyon gazdagok illóolajokban. Található még benne csersav, cukor, fehérje és anetol – ez utóbbitól lesz olyan erőteljes íze a fűszernek. Sir Thomas Cavendish volt az az úriember, aki Európába elhozta a növényt az 1500-as években, hála neki a gyógyászat és a konyhaművészet egy új kincsre tett szert. Kellett egy kis idő, mire a csillagánizs meg tudta kezdeni térhódítását, és a dolog még ma sem ért véget, hiszen még nem ismeri minden magyar háziasszony a nevét, ízét és felhasználási lehetőségeit. Terjedése a kínai és a vietnámi konyhaművészet ismertté válásával indult el, hiszen mindkettő előszeretettel használja levesek, húsok, tészták, kompótok, italok fűszerezésére. Nekünk leginkább a gyógynövényes szirupok tömény íze jut róla eszünkbe, hiszen gyógyászati alkalmazása hazánkban is már régóta ismert. A cári udvarban a teát ezzel ízesítették, így gyógyító ereje és finom íze egyszerre érvényesült. Nátha ellen is kiváló – egy csésze forró teába egy darabka belőle néhány perc alatt csodákat művel a tea ízével és a fogyasztója szervezetével.
Hogyan gyógyít? Erőteljes görcsoldó hatása van, így ősidők óta a gyógynövényes reumatikus kezelések alappillére. A száj frissességének megőrzését rendkívüli módon támogatja, ezért gyakran fogkrémek, szájvizek alkotóeleme. Gyógyszerek hatóanyaga készíthető belőle, éppen ezért előfordult már a történelemben, hogy hirtelen csillagánizs-hiány lépett fel, mert egy-egy influenzajárvány esetén ebből készítettek gyógyszert.
Mihez ajánljuk? Első körben, az eperszezon közepén az idei befőzéskor dobjunk néhány szem fűszert a lekvárba, és csodálatosan izgalmas lesz a végeredmény. Aki kevésbé bátor, és semmiért el nem cserélné a nagyi hagyományos eperlekvár receptjét, annak egy finom csillagánizsos kevert süti a legjobb megoldás. Gyors, egyszerű és isteni az íze.

Ugye, hogy megjött a kedve hozzá? Hogy maradjon ideje a sütésre, ne habozzon, válassza az Interfood étapjáról kedvenc fogásait, és rendelje meg, így a holnapi ebéden már nem kell gondolkodnia!

Ez is érdekelheti

Néhány gondolat az ételpazarlásról I.

Néhány gondolat az ételpazarlásról I.

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy csak egy kis adag levest akart főzni két személyre, majd egy óra múlva egy jókora fazék gőzölgő levessel találta szemben magát. Aki van már annyira gyakorlott szakács, hogy nem recept alapján főz, hanem a saját feje után megy, és „érzésből” használja fel, amit otthon talál, azzal bizony könnyen megeshet ez…