Blog

Szűrők

Címke: ebédrendelés

eszterhazy-marhatokany

Az Esterházy (vagy Eszterházy) név hallatán sokaknak elsőre nem az ételek ugranak be, hiszen többek között ez volt a családneve a közelmúlt és az egész magyar irodalom egyik legjelentősebb írójának, Esterházy Péternek is. Regényei és drámái mellett zseniális, szállóigévé váló mondatokat is hagyott az utókorra, mint például ezt: „Ha egy nap megírok egy oldalt, másnap…

Sokan azt gondolják, hogy ez egy klasszikus magyar étel, igazi hungarikum, amelyet kis hazánkban találták fel, és biztosan valamilyen kenyértésztában sült sertéshúsról lehet szó. Az igazság azonban az, hogy ennek az ízletes ételnek semmi köze a kenyérhez, és nem is Magyarországról származik, hanem meglepő módon Franciaországból. Azért meglepő, mert a franciákat többnyire úgy képzeljük el,…

piknikre fel

Itt a nyár, irány a szabad tér, a friss levegő, a napsütés! Töltsük fel a testünket D-vitaminnal, a lelkünket pedig pozitív energiákkal, élvezzük a jó időt és az ezzel együtt járó jó dolgokat. Az egyik jó dolog, amit biztosan elhozott nekünk a jó idő, az a szabadban étkezés. Végre kiülhetünk a teraszra elkölteni az ebédünket,…

szezammagos-currys-csirke

Mint minden másban, a gasztronómiában is vannak divathullámok, trendek, melyek folyamatosan meghatározzák azt, hogy mit gondol aktuálisan az ember az étkezésről, milyen ételeket preferál, és miket fogyaszt kevésbé. Ilyen például az indiai ételek térhódítása Európában és hazánkban is. Az angolszász világban, főleg Angliában, mivel India brit gyarmat volt, már régóta ismertek az indiai ízek, hozzánk…

petrezselymes-karalabe-fozelek

Ahogy haladunk előre az időben, minden évben egyre gyorsabbak lépjük át a tavaszt, eltűnnek az átmeneti hónapok, és a télből egyenesen a nyárba száguldunk, a nyarat pedig gyorsan beköszöntő hideg követi. Az idén sincs ez másképp, a hosszú télből szinte azonnal nyár lett, mindenféle átmenet nélkül. Valaki ellopta a tavaszt. Sok kára származik ebből adódóan…

chia-mag

Mióta mindenki számára elérhetővé vált az internet, és bárki vezethet blogot, posztolhat szabadon, szinten minden évben felbukkan egy-egy új szuperfood, amiből rövid idő alatt a bloggerek segítségével olyan nagy divat lesz, hogy minden sztár ezt ajánlja, áradoznak róla, és kis időn belül minden földi halandó meg akarja kóstolni. A tavalyi év nyertese az azték zsálya…

Aki volt már valaha gombaszedő túrán a hegyekben, az tudja, mekkora élmény a kellemes hűvösben, hatalmas fák alatt vadászni az ehető gombákra, majd hazaérve finom ebédet készíteni belőlük a családnak. A lehetőségek sora szinte végtelen: rántott gomba, palacsintatésztában sült gomba, gombapaprikás, töltött gomba, grillezett gomba, gombaleves, gombás rizottó, és még sorolhatnánk. A gomba megosztja az…

Talán senkit sem lep meg az a nemrégiben közzétett adat, miszerint hazánkban az egy főre jutó halfogyasztás átlagosan évi 3,8 kg. Halszerető nemzet vagyunk, a bajaiak pedig egyenesen halimádók, hiszen ott az évi egy főre jutó halmennyiség 32 kg, ami még európai viszonylatban is kiemelkedőnek számít. Minden nemzet étkezési szokásait befolyásolja az életmód folyamatos változása,…

Még mindig akadnak olyan éttermek – bár szerencsére egyre kevesebb –, ahol a vegetáriánus menü a rántott sajttal egyenlő. Húsz-huszonöt évvel ezelőtt szinte még mindenhol gyanakvó pillantásokkal fogadták azokat, akik vegetáriánusnak vallották magukat, kis túlzással még a fogalom is ismeretlen volt hazánkban. Azóta szerencsére nagyot fordult a világ és ma már rengeteg étterem kínál vegetáriánus…

Boldogasszony csipkéje. A Magyarországon őshonos növény szinte minden nagymama kertjében megtalálható, és szinte mindenkinek van egy-egy gyermekkori emléke róla. Kinek kedves ez az emlék, mert boldogan szedegette az apró piros gyümölcsöt a terebélyes bokorról, kinek kellemetlen, mert összeszurkálták a növény apró tüskéi, esetleg bekapott vele együtt egy ott sunnyogó kisebb bogarat. Erdei sétáink alkalmával nyáron…

Mivel fizethet?