Blog

Szűrők

Címke: sajt

Volt egyszer egy egyszerű sajtkészítő asszony Normandiában, aki az 1700-as években egy újfajta sajt készítésébe kezdett, mégpedig egy pap utasításait követve. A sajthoz két liter tejet használt fel, a végeredmény pedig egy kis lapos, 3 cm magas és 11 cm átmérőjű kerek lágy sajt lett, melyet kívülről nemespenész borított, zsírtartalma pedig elérte az 50%-ot. Így…

Mandulás bundában sült camembert jázmin rizzsel és áfonyaöntettel

A rántott húsok és zöldségek nagy kedvencnek számítanak hazánkban, a rántott csirkemell sült burgonyával egyenesen az ország egyik legnépszerűbb étele, míg a vegetáriánusok előszeretettel panírozzák be és sütik ki kedvenc zöldségeiket, mint a karfiolt, a brokkolit vagy a zöldségnek csak némi csalással nevezhető gombát. Az aranybarnára sütött panírt az olaszoknak köszönhetjük, hozzánk pedig bécsi közvetítéssel…

Interfood-A parmezán nyomában

Kis hazánkban, ahogy egyre könnyebben be lehet szerezni bármilyen ételt, úgy nő a különleges külföldi ételek iránti kereslet, így a parmezán sajt iránti igény is, mely számos olasz tészta és leves alapvető hozzávalója. Aki vásárolt már életében parmezánt, az tudja, hogy bizony elég borsos az ára. De vajon miért ilyen drága? Ennek az izgalmas kérdésnek…

Mi a közös a leghíresebb és leglustább kitalált macska, Garfield alakjában és a Kr. e. 1. században élt filozófusban és politikusban, Ciceróban? Nem az emelkedett hangvételű gondolatok, hanem a kedvenc ételük, a lasagne. Bizony, kevesen tudják, hogy ez a jellegzetes étel bizony már Ciceró idejében is létezett, sőt, a híres szónok egyik legkedvesebb fogása volt….

Azért persze magyarul is jól hangzik: szicíliai spagetti gombával és fehér borral… És akkor a név nem is árulja el, hogy ennek az ételnek a tetején mennyi sajt kínálja magát a gazdag tésztára olvadva… Ha szeretne tőlünk tippet kapni arra az esetre, amikor könnyű, izgalmas ízekkel laktató ebédet rendelne, hadd ajánljuk figyelmébe ezt a szicíliai…

Nem lehet véletlen, hogy van belőle mexikói, holland, angol, olasz, francia, osztrák… Sőt, a jó magyar sajtleves leírása 1581(!)-ből ismert! Egyike a legmelengetőbb és egyben leghedonistább ételeknek. Igazi európai étel, világot meghódító útjára a bolygónak ebből a szegletéből indult. Sajtleves… Már ahogy kimondjuk is, átjár a melegség. Mert mit látunk lelki szemeink előtt, ha elhangzik…

Előkelő nevet visel ez az étel, egy előkelő, gazdag történelemmel rendelkező hely nevét. A gödöllői töltött csirkemell és a gödöllői mézes csók a névadó város hajdani nagyságának emlékét őrzi. Gödöllőt a XIV. században alapították, és bár a török hódoltság alatt szinte teljesen néptelenné vált, később újra benépesült. A XVIII. században Grassalkovich Antal volt erre a…

Tegye fel a kezét, aki szereti a rántott húst! Tegye fel a kezét, aki szereti a tejfölös-fokhagymás lángost! És most azok, akik szeretik a tócsnit (krumplilepény, smacog, röszti, hogy csak néhány szinonimát említsünk a létező több tucatnyi közül)! Akad egyáltalán, aki nem emelte egyszer sem a kezét? Akadhat olyan, aki ne örülne a tányérján az…

laktozerzekenyseg2

…vagy pont az ellenkező irányba, mert úgysem ehetünk a tejből. Meg a sajtból, túróból, joghurtból, vajból, tejszínből, az ezernyi tejből készített termékből. Sajnos, ez a helyzet, ha valakinek a teste nincs jóban a tejjel. Ha tej fogyasztása után kisebb vagy rövidebb idővel rendszeresen csalánkiütést tapasztalunk, angioödéma lép fel, ekcémás tünetek jelentkeznek, ha hasi fájdalmat, puffadást,…

Könnyen hihetnénk, hogy minden, ami „rántott”, az bizony büszke kis nemzetünk találmánya, öröksége és hagyatéka. Képzelhetnénk, hogy a trappista sajt is a mi szüleményünk, hiszen annyian, olyan régóta szeretjük. Gondolhatnánk, hogy a tatárokkal is csak nekünk gyűlt meg a bajunk abban a homályos középkorban, így mártást is csak mi keverhettünk belőlük… Szellemes anekdotákat költhetnénk ezekről,…

  • 1
  • 2

Mivel fizethet?