Blog

Szűrők

Éljenek a halak!

Tudta, hogy a híres balatoni hekk valójában nem is magyar hal? Hiába lehet a magyar tenger partján lépten-nyomon belefutni a sült hekkbe, az igazság az, hogy messzi földről érkeznek hozzánk fagyasztott és lefejezett állapotban a hekkek, vagyis szó sincs róla, hogy a sütödékben aranyáron kínált hal magyar lenne. Az Interfood ezen a héten ennek a témának ered a nyomába. Tartson velünk, okosodjunk ma is együtt!

A halfogyasztás nehézségei:
• Mi a baj a külföldivel? A világ legnagyobb halpiacai elárasztják az országokat széles kínálatukkal, de gyakran előfordul, hogy a kihalás szélén lévő halakat is árulnak fogyasztásra. Ezzel szemben van hazai haltermelés, méghozzá igen jelentős, az afrikai harcsából például hazánkban tenyésztik a legtöbbet az európai uniós országok közül.
• A halfogyasztást manapság sokan a gazdagok kiváltságának tartják, hiszen mindenféle hal drága. Ha a kilós árat összehasonlítjuk más húsokéval, bizony jelentős különbségeket tapasztalunk.
• A szálkával bajlódást senki nem szereti, és sokan nem tudják, hogyan kell a halat jól elkészíteni. A filézést meg kell tanulni, ha pedig nem sikerül, marad a szálkák szedegetése.
• Jelentős probléma a bevásárlóközpontokban kapható halak gyenge minősége. Ennek elkerülése érdekében keresni kell a minőséget és ellenőrzött, bizonyított helyről vásárolni. Minőségi magyar hal tanúsító védjegy – ez garantálja, hogy a vásárolt hal finom.

A halfogyasztás előnyei:
• Világviszonylatban és európai viszonylatban is a legkevesebb halat fogyasztó nemzetek között van a magyar. Míg az EU fogyasztási átlaga évente 24,9 kg, addig a miénk csupán 5,3 kg. Nagy kár, hiszen a rendszeres halfogyasztás meggátolja a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, ami vezető halálok Magyarországon.
• A halak húsának fehérjetartalma igen magas, ezért az immunrendszer zavartalan működéséhez és az izomépítéshez elengedhetetlen rendszeres fogyasztásuk.
• A halaknak többnyire alacsony a zsírtartalmuk, és emellett még kiváló élettani hátassal is bírnak a magas ómega-3 zsírsavaknak köszönhetően.
• Általánosságban elmondható, hogy a heti rendszerességgel fogyasztott hal igazi egészségmegőrző hatással bír, segít csontjainknak, hajunknak, bőrünknek, fogunknak, szívünknek és egész szervezetünknek egészségesnek maradni.

Ha Ön is imádja a halat, keresse étlapunkat, ahol számtalan halétellel várjuk kedves megrendelőinket. Fogyasszon rendszeresen halat, vigyázzon egészségére!

Ez is érdekelheti

Nem csirkepörkölt! Csirkepaprikás

Nokedlivel, avagy galuskával: magyar étel. Minden benne van, amit a hagyományos magyar konyháról tudni vélünk: vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika, bors, paradicsom, zöldpaprika, tejföl és hús. Nem egyenlő azonban a csirkepörkölttel, ami tejföl nélkül készül. Nem is szívesen vesszük, ha tájékozatlan ember összekeveri a kettőt. A jó csirkepaprikás ismertetőjegye a sűrű, paprikás-tejfölös szaft, amelynek mindig elegendőnek kell…