Blog

Szűrők

Gondoltam. Igazi nyári étel? Igen!

Ha barkóbáznánk, a címben feltett kérdés után jó eséllyel sikeresen kérdezhetnénk rá: rántott csirke petrezselymes újkrumplival? Igen! A kora nyár legtipikusabb, legínycsiklandóbb, kikerülhetetlen étele. A fülledt vasárnap délelőttök csendjében sercegő fogás, a család minden tagjának ízléséből összehozható közös halmaz…

A rántott csirke petrzselymes újkrumplival attól olyan csodás étel, hogy minden alkotóelemében az újjászületett életet ünnepli. Bár ma már semmi nem köti a tyúkok ültetésének idejét, hagyományosan az első melegebb napokban tették a tyúkanyók alá a tojásokat, három hét után keltek ki a csibék, akik 5-6 hetesen lettek éppen rántani valóak, vagyis körülbelül júniusra. Éppen ezekre a napokra kerültek ki a kertekből az első újkrumplik, és a kora tavasszal elvetett (metélő)petrezselyem is ekkor van ereje teljében – a június közepe a zöldfűszerek betakarításának ideje is (mágikus hatásuk Szent Iván-napján a legerősebb). Szóval minden alapanyag frissen zsenge!

Az öreg krumpli ideje, a gombócok és nudlik kora után a kamasz burgonya-generáció egészen új lehetőségek sorát nyitja meg. Végre a diétázók is élvezhetik e gumó adományait, hiszen a hamvas és lédús darabok ekkor még kímélőbbek, sok bennük az ásványi anyag, a vitamin, és sok más friss zöldséggel együtt remek levesek és saláták készíthetőek belőlük. Mivel az újkrumplinak elég éppen csak ledörgölni a vékony héját, valamint kis mérete miatt kiváló partifalat, kedvelt csemegéje a kerti sütögetéseknek is. Jól passzolnak hozzá a vaj, a só és a zöldfűszerek.

És a rántott csirke…! Már nevének kimondásakor is működésbe lép a nyáltermelés. Jól elkészítve ugyanis ellenállhatatlan: ha az aranyló, roppanós bunda omlós, lágy húst zár magába, ha az ujjunk éppen csak annyira marad olajos falatozás után, hogy azt jólessen titokban leszopogatni, de ne folyjon könyökünkig a lé… Hajdanán talán a nagymamák serpenyőiben készültek a legjobb példányok, de ma, a tudásmegosztás korában, mások is megismerhetik készítésének trükkjeit. Íme az Interfood séfjeinek tanácsai: ha ropogós rántott húst szeretne, a nyersanyagot törölje szárazra, és először lassú tűzön, fedő alatt, majd fedő nélkül süsse! Az olaj sercegjen, de soha ne bugyborékoljon az edényben! Klasszikus étolaj, finomliszt – csak semmi reformötlet! Saját készítésű zsemlemorzsa a bundába – picivel több munka, extra minőség! A felvert tojásba ne tegyen sót, a papírtörlős itatást felejtse el!

…vagy elkészítjük önnek! Garantáljuk, hogy behunyt szemmel nem tud majd különbséget tenni édesanyja rántott csirkéje és a miénk között…!

Ez is érdekelheti

A legizgalmasabb indiai fűszer, a curry

A legizgalmasabb indiai fűszer, a curry

Írtunk már a kaporról, a fahéjról és a kapribogyóról, most pedig porondon India egyik legnagyobb ajándéka, a curry, ami pont annyira jellegzetesen indiai fűszer, mint amennyire meghatározó kis hazánkban az őrölt pirospaprika. Ezen a héten az Interfood egy színpompás világba kalauzolja kedves olvasóit, tartson velünk, ha szeretné megtudni, hogyan lehetséges az, hogy a nálunk használt…