Blog

Szűrők

Hortobágyi Style Crepe

Végy egy egész világon népszerű ételt alapként, keress hozzá hazai előzményeket, helyezd egy világra szóló rendezvény fénytörésébe, hintsd meg a vasfüggöny mögötti titokzatosság fűszerével, adj hozzá erős marketinget, és süsd ki: ez a hortobágyi palacsinta alapreceptje. De lássuk csak sorban!

Születésekor előételként definiálták, de talán ma kevesen vannak Magyarországon, akik ezt a gazdag és bőséges fogást ne főételként fogyasztanák. Az étel alapját a rómaiak által egész Európában elterjesztett és népszerűvé tett palacsinta adja. A légiósok kedvelt elemózsiája volt ez a lapos lepény (placenta), melyet hússal, zöldségekkel töltve fogyasztottak. A Duna-mentén terjedt el először mint kedvelt étel, majd a franciákhoz került, hogy végül a mai angol területeket is meghódítsa. Mire Dr. Kolmanné Lemhényi Dávid Andrea a fakanala után nyúlt az 1930-as évek közepén, hogy megalkossa A gyakorlati főzés tankönyve száz ebéd keretében című munkáját, már a magyar konyhának is megkerülhetetlen eleme volt a palacsinta. Ez a hölgy borjúhússal rétegezte a tésztát, majd miután a tortát leöntötte tejföllel, rövid idő alatt a sütőben is összesütötte az ételt. Hortobágyiról ekkor még nincs szó.

Hogy hortobágyi legyen, kellett 1958, a brüsszeli világkiállítás, és a szocialista rezsim azon elszánása, hogy népszerűsítik hazánkat és a magyar kiállítókat… Persze két évvel 1956 után nagy is volt a kíváncsiság a magyar standokon… A ma ismert formájában tehát ekkorra, néhány lelkes szakács készítette először a hortobágyi húsos palacsintát. E pillanatig szépen ívelt sikertörténet ez. A romlás ezután következett, és a hortobágyinak rossz híre kelt: maradék húsok, rossz minőségű tejföl és paprika, csomós mártás… Nem ezt érdemelte…

A „hozzávalók” közül fentebb kifelejtettük az egyik alapösszetevőt, a bizalmat. A húsos palacsinta ugyanis, természetéből adódóan sok galádság elkendőzésére alkalmas lehet. Ha megkívánja, és házhoz rendeli, csak olyan megbízható cégtől tegye, mint például az Interfood, amely a NÉBIH egy 2016-ban végzett, 21 interneten rendelhető hortobágyi húsos palacsintát vizsgáló tesztjén első helyezést ért el. És hogy mi a siker titka?

Szívvel, szakértelemmel készítjük önnek ételeinket, és ezt komolyan vesszük. Hortobágyink tölteléke csirkemellfiléből készül, a tészta kissé vastagabb, hogy biztonságosan bugyolálja be a bőven mért pörkölthúst, de sohasem fojtós; a tejszínnel és tejföllel habart mártás éppen annyi, hogy az étel ne lehessen száraz, de ne is áztathassa szét a tésztát. Harmonikus, kiegyensúlyozott ízre törekszünk, hogy senkinek ne kelljen csalódnia, ha ezt a szerethető fogást látná szívesen ebédjeként. Visszaadjuk a hortobágyi húsos palacsinta becsületét – nem lehetetlen.

Ez is érdekelheti

A legidétlenebb kajás világcsúcsok

Az étel nem játék, hangzott el számtalanszor gyerekkorunkban. Valóban, az evés elsődleges célja az, hogy ellássuk testünket megfelelő tápanyagokkal. Manapság azonban, amikor az elhízás több embert érint, mint az éhezés, erről sokan megfeledkeznek. Ennek legfőbb bizonyítékai az evéssel kapcsolatos Guinness rekordok. Van valami bizarr abban, ha valaki még akkor is eszik, amikor már nem éhes,…