Karácsonyi sütikalauz
A karácsony meghitt hangulatához szorosan hozzátartozik a családi közös sütés-főzés és a finom édes illatok, amelyek körbelengik a lakást. Az egész évben el nem készült süteményekre ilyenkor jut végre idő. Sok háztartásban többféle sütemény készül, amit aztán hetek alatt sem tud megenni a család, máshol csak egyet süt a háziasszony, de az nagyon finom és nagyon munkás, éppen ezért ki is kell érdemelni. Ezen a héten az Interfood összegyűjti a legnépszerűbb karácsonyi sütiket, és felderíti azok történetét, eredetét. Tartson velünk, ha érdekli, honnan erednek kedvenc süteményeink!
Mézeskalács
A mézkalácsnál nincsen alapvetőbb karácsonyi süti. Mint ahogy a méznél sincsen régebbi édesítőszer, a mézet ugyanis már az ókorban is használták sütemények készítéséhez. A középkorban külön szakma volt a mézsör-, a méhviasz-, és a mézeskalács-készítő, ez is mutatja, hogy mekkora értéke volt akkoriban a mézzel készült finomságoknak. A mézeskalács, mint önálló édesség egy 11. századi nürnbergi iratban tűnik fel először. Németországban kezdtek el különleges formákat, és mézeskalácssütő kemencét készíteni, onnan hódította meg ez a finom édesség az egész világot.
Bejgli
A klasszikus bejgli mákos vagy diós. De ma már létezik mézes-mákos, aszalt gyümölcsös, túrós, nutellás, forralt boros – csak hogy néhány különlegességet említsünk. De honnan származik, és hogyan lett ennyire népszerű? Természetesen a bejgli esetében sincs egységes eredettörténet, de a legtöbben örmény eredetű süteménynek tartják. Nagyon hosszú utat járt be a bejgli, feltehetően a mai pozsonyi kiflin és a kerekre formázott, mákkal töltött süteményeken át jutott el mostani alakjáig. Hazánkba a mákos bejgli a 19. században terjedt el, és azóta is töretlen a sikere.
Ischler
Az eredeti ischler rumos csokikrémmel töltött aprósütemény, amely csokoládéval van bevonva. Ma már kapható különféle lekvárokkal és krémekkel töltött változatban is, sőt, néhány éve hódít a habos ischler, kávékrémmel leöntve. A legenda szerint a sütemény Ferenc József tiszteletére készült először az Osztrák–Magyar Monarchia területén lévő Bad Ischl városában. A hiteles források azonban mást mondanak, több mint 100 évvel későbbre teszik keletkezését, az 1950-es évekre.
Linzer
Sokan hiszik azt, hogy a linzer Linz városáról kapta nevét, ez azonban tévedés. A népszerű sütemény ugyanis egy kalandos, családtörténeten és történelmi viharokon átívelő eredettörténettel rendelkezik. A linzer magyar találmány, a helyszín a Ruszwurm cukrászda, amelynek alapítója a Schwabl-család, és ahova Müller Antal benősült. Müller gyorsan fel is találta ezt az egyszerűen nagyszerű aprósüteményt, és egy 1848-as főhadnagyról, Linzer Rudolfról nevezte el. Azóta pedig megtalálható minden magyar cukrászda kínálatában.
Az Ön családjában mik a kedvencek? Kitalálta már a karácsonyi menüt? Ha hirtelen túl soknak tűnik az előkészületekkel járó idő, ne habozzon, rendelje meg holnap ebédjét az Interfood ételfutártól és adja át magát a könnyed ünnepi hangulatnak!