Blog

Szűrők
csőben sütés

A legrejtélyesebb elkészítési mód, a csőben sütés

A csőben sült ételek nevét látva biztosan sok kedves olvasónkban felmerült már a kérdés, ugyan mitől lesz egy étel csőben sült? Az egyértelmű, hogy a sütőben kell készre sütni őket, de akkor hol az a bizonyos cső? Még ha legalább egy őzgerinc formájú (csőre valamelyest emlékeztető) edény kellene hozzá, akkor értenénk is a dolgot. De nem kell.

A csőben sütés eredetéről és történetéről több verzió is létezik. Nem szeretnénk igazságot tenni és valóságtartalmukat megkérdőjelezni, inkább bemutatjuk őket kedves olvasóinknak.
Az egyik felvetés szerint a csőben sütés Franciaországból származik. A világnak oly sok izgalmas ételt és újítást adó franciák „au gratin”-nak nevezik azt az ételkészítési eljárást, amely során a puhára főzött zöldségeket leöntik egy gazdag tejszínes mártással, a tetejüket pedig sütőben pirosra pirítják. A manapság népszerű szakácskönyvekben olvashatjuk is a „gratinírozás” kifejezést. Ha eddig nem tudta, mit jelent, hát éppen ezt, a csőben sütést, azaz a sütőben készre sütést. Az ételhez használt mártásnál fontos, hogy a vajtól lágy és bársonyos legyen. A legnépszerűbb a besamel, de készülhet annak a sajttal gazdagított változatával is, esetleg finom fokhagymás ízesítéssel. A zöldségeket tekintve nagyon széles a választék, a franciák nagyon szeretik a burgonyát csőben sütni, de a karfiolt, a brokkolit, a sárgarépát szintén népszerű ezzel az eljárással készíteni. Amit még fontosnak tartanak, az a fűszerek frissen őrlése. Ezzel nehéz is lenne vitába szállni, hiszen a frissen őrölt bors íze utánozhatatlan, és bizony így van ez a többi fűszerrel is.
A csőben sütés rejtélyét kutatva rábukkantunk egy igen érdekes felvetésre is, miszerint egyszerű félrefordításról lehet szó. A félrefordítások nagyon viccesek tudnak lenni, olykor még bonyodalmakat is okozhatnak, de leggyakrabban az az eredménye, hogy nem értjük, amit érteni kellene. Ilyen a csőben sütés is, magyarul nem sok értelme van, a magyarázat pedig úgy hangzik, hogy a német sütő szót az ahhoz igen hasonló csővel keverték össze. Das Rohr = a cső, die Röhre = a sütő. A felvetés írója szerint a die Röhre is fordítható csőként, de ha már a sütő az elsődleges jelentése, érelemszerű lett volna azt használni. Felmerül a kérdés, hogy egyetlen félrefordításból hogyan tudott ennyire elterjedni ez a manapság olyan divatos kifejezés?

Ha Ön is szereti a csőben sült ételeket, az Interfood ételfutár a legjobb hely, ahonnan megrendelheti! Keresse étlapunkon a csőben sült zöldségeket, melyek frissek, tavasziak és rendkívül ízletesek!

Ez is érdekelheti

Morzsányi vacak. Néhány szó a császármorzsáról

A császármorzsáról írni egyenlő azzal, hogy valaki bátran darázsfészekbe nyúl, harcok kereszttüzében találja magát, avagy veszélyesen él… Ez az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből ránk hagyományozódott fogás ugyanis közeli rokonságot mutat a lecsóval, a halászlével, a töltött paprikával, amennyiben ezekről is mindenkinek határozott és megfellebbezhetetlen véleménye van, és a legtöbbek zsebében (illetve szakácskönyvében) autentikus recept lapul a…