Blog

Szűrők
sárga sütőtök őszi levelekkel

Melyik tököt válasszam?

Nyakunkon a sütőtökszezon, de mint minden élelmiszer esetében, a választék itt is akkora, hogy könnyű elveszni benne. Sárga és tök, ez eddig rendben van, de faragni akarjuk vagy éppen sütni, édes legyen vagy krémes állagú a sütés után? Az Interfood e heti cikkében végigvezeti olvasóit a különféle tökök útvesztőjében, és segít megtalálni a célnak leginkább megfelelőt. Ahogyan a nagy rizskalauz segített eligazodni a rizsfajták izgalmas világában, úgy most a tökök különböző fajtáit járjuk körül.

Igazi tökös útvesztő
Lopótök, spárgatök, úritök, pézsmatök, luffa, Haloween-tök, stájer tök, görögdinnye, csillagtök, sárgadinnye, uborka. Volt köztük meglepetés? Pedig ezek csupán a kobakosok családjának legismertebb fajtái, ezeken kívül még rengetegféle tök létezik a világon! A tök esetében szintén aktuális lehet a „gyümölcs vagy zöldség” vita, de mivel a paradicsom esetében már értelmetlennek nyilvánítottuk ezt a kérdést, cikkünkben inkább arra koncentrálunk, hogy milyen sütőtökfélét érdemes keresnünk attól függően, hogy mi vele a célunk.

Amit soha ne vegyünk
Amit tilos venni, az a nyersen darabolt tök. Vétek ez, nem hasonlítható a fél dinnye vásárláshoz. A tököt akkor szokták darabolva árulni, ha már elkezdett rothadni, és sajnos ilyenkor már az egészségesnek tűnő tökdarab sem finom. A másik probléma a darabolással, hogy amíg szabad levegőn áll a nyers tök, bizony veszít a nedvességtartalmából, ami baj, ha sütni szeretnénk.

Nagydobosi tök
A legfinomabb sütőtök, külseje ezüstszürke és bordázott, a legjobb az első dér eljövetele után szedni, hiszen ekkorra a keményítőtartalmának nagy része már cukorrá vált, húsa pedig nagyon finom édes. Sütve a legjobb, kifejezetten sütőtök. Ha kisgyermekeknek szeretnénk sütőtökpürét készítni, ez a legalkalmasabb a feladatra, mert húsa könnyen emészthető.

Haloween-tök
Kivájni és mécsest tenni bele – erre való. Emberi fogyasztásra alkalmas, de nem ajánlott, ugyanis nem finom az íze. Különböző méretekben kapható, óriási példányok is akadnak belőle.

Hokkaido-tök
Kicsi, kerek és nagyon élénk narancssárga színű tököcske, ami egyre elterjedtebb a hazai hipermarketek zöldségpultjaiban. Előnye, hogy kicsi, egy embernek is tökéletes választás. Lehet sütni és főzni is, de leginkább arra alkalmas, hogy megtöltsék, és úgy tolják be a forró sütőbe.

Kanadai sonkatök
Ez jelenleg hazánkban a legelterjedtebb sütőtökféle, egyaránt kiválóan alkalmas sütésre, főzésre. Íze finom édes, főleg ha a dér már megcsípte a szántóföldön. Elérhető különféle méretekben, mostanában divatos lett a kisebb méretű tökök termesztése is.

Dísztök
Nagyon hangulatos lehet az asztalra téve egy szép őszi dekoráció kiegészítéseként, de fontos tudni, hogy a boltban kapható kicsi dísztökök valóban csak díszítésre alkalmasak, emberi fogyasztásra nem! Még a meleg lakásban is hosszú hetekig eláll, és gyönyörködtet bennünket változatos színeivel, csíkjaival.

Reméljük sikerült segítenünk kedves olvasóinknak, hogy eligazodjanak a tökök színpompás világában, és ezek után könnyedén ki tudják választani a számukra legmegfelelőbbet. Ha szereti a sütőtököt, de nem akar egész nap a tűzhely mellett állni, rendelje ebédjét házhoz az Interfood ételfutártól, utána már csak a töksütéssel kell bajlódnia.

Ez is érdekelheti

zöldfűszerek

Zöldfűszer kalauz (2. rész)

Zöldfűszerekről már esett szó az Interfood háza táján, előző havi cikkünkből megtudhatta, milyen ételekbe érdemes petrezselymet tenni, hogyan kell használni a bazsalikomot és a rozmaringot, mihez illik a legjobban az oregánó fűszeres íze, és miért érdemes kakukkfüvet tartani otthon. Most következzen a folytatás, jöjjenek a többiek! Kapor A kapor olyannyira fontos fűszere a magyar konyhának,…