Blog

Szűrők
kelbimbó

Mire jó a kelbimbó?

Kelbimbó vagy bimbós kel. Ki ismeri, ki szereti? És ki az, aki nem igazán tudja, mit is kezdjen vele? Ha Ön is rendszeresen nézegeti a boltok polcain, de mindig fél hazavinni, mert ötlete sincs, hogyan készítse el, hogyan kerülheti el a kesernyés ízt, ami gyakran kíséri a kis zöld gumócskákat, akkor tartson ezen a héten is az Interfooddal, és tanuljon ma is valami újat. Porondon a bimbós kel, nézzük, mihez kezdhetünk vele!

Mini káposzta – hogyan terem?
Gondolkodtak már azon, hogyan teremnek azok az apró kis gumók, amelyek teljesen úgy néznek ki elsőre, mint egy mini káposzta? A hasonlóság nem véletlen, hiszen a kelbimbó a káposztafélék családjába tartozó növény, rokona a fejeskáposztának. Két éven át élő növény, ami az első évben hozza magas, oszlopszerű szárán a kis hajtásokat, melyek leszedve fogyasztásra alkalmasak. Termesztése nem túl bonyolult, hiszen nem mondható igényes növénynek, szereti a vizet, de tűri a szárazságot is, kedveli a napfényt.

Miért érdemes fogyasztani?
A bimbós kel tartalmaz számos vitamint, mint az A-, B1-, B2- és C-vitamin, karotint, szénhidrátot, fehérjét, rostanyagot,valamint ásványi sókat. Egyik legnagyobb előnye, hogy mivel nem kifejezetten elterjedt alapanyag, nagyszerűen fel lehet vele dobni a már unalmassá vált repertoárunkat.

Mi készülhet belőle?

  1. Csőben sült kelbimbó – A kelbimbó íze nagyon jól harmonizál a baconnel és a sajttal. Éppen ezért a legegyszerűbb, ha a lepirított baconra tesszük a kis zöld bogyókat, majd sajttal megszórva összesütjük az egészet a sütőben. Gyors, egyszerű, és finom fogás készíthető így.
  2. Rakott kelbimbó – Ahogyan a rakott kelkáposzta és a rakott karfiol szinte minden magyar ember kedvence, hiszen tartalmaznak húst, rizst és zöldséget, úgy lesz a család új kedvence a rakott kelbimbó is. Elkészítése ugyanúgy történik, mint a többi rakott ételnek. Vízben megfőzzük a kis bogyókat, és máris mehet a tepsibe a többi hozzávalóval együtt.
  3. Köret – Ha csak néhány percünk és egy maréknyi bimbós kelünk van, ne gondolkodjunk túl sokat, öntsünk egy kis olívaolajat egy tepsibe, szórjuk bele a kelt, sózzuk, borsozzuk meg, és hintsük meg egy kis chilipehellyel. Már mehet is a sütőbe, ahol rövid idő alatt elkészül az egészséges köretünk.
  4. Kelbimbópüré – A legjobb kísérője a frissen sült húsoknak egy kis főtt burgonya és ez a püré, fejedelmi fogás készíthető belőle. A kelt megfőzzük sós vízben, pürésítjük, majd egy kis tejszínnel összeforraljuk. Ennyi az egész, sült húsokkal együtt tálalva igazi lakomában lesz részünk.
  5. Levesbe – A kelbimbó bármilyen levesbe beletehető, hiszen gazdagítja az ízét. Húslevesbe, tavaszi zöldséglevesbe, krémlevesekbe egyaránt remekül illik. Kísérletezzünk vele bátran, nem fogjuk megbánni.

Ha Ön is unja már a megszokott ételeit, és szeretne új ízeket kipróbálni, a bimbós kel mellett nagyszerű megoldás az Interfood ételfutár segítségül hívása. Nálunk izgalmas ízeket talál megfizethető áron. Válassza az ebéd házhoz szállítást, a megfizethető kényelmet.

Ez is érdekelheti

A legidétlenebb kajás világcsúcsok

Az étel nem játék, hangzott el számtalanszor gyerekkorunkban. Valóban, az evés elsődleges célja az, hogy ellássuk testünket megfelelő tápanyagokkal. Manapság azonban, amikor az elhízás több embert érint, mint az éhezés, erről sokan megfeledkeznek. Ennek legfőbb bizonyítékai az evéssel kapcsolatos Guinness rekordok. Van valami bizarr abban, ha valaki még akkor is eszik, amikor már nem éhes,…