Blog

Szűrők

Só az kell, de melyiket válasszuk?

A só olyan alapvető élelmiszerünk, amelyet mindenki használ, só nélkül elképzelhetetlen a főzés, szinte minden étel íztelen és ehetetlen nélküle. Az emberi szervezetnek szüksége van sóra, tehát kijelenthetjük: só nélkül nincs élet. De amennyire alapvető konyhai hozzávaló, annyira keveset tudunk róla. Az Interfood e heti cikkéből kiderül, mi a különbség az egyes sófajták között.

 

Egy kis történelem

A só, azaz a nátrium-klorid rendkívül fontos élelmiszer az emberek számára, hiszen egyszerre ízesít és tartósít, ráadásul szervezetünk számára elengedhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz. A sót vagy bányásszák, vagy a tengervízből nyerik ki. A bányászott só a kősó, melyet ősidők óta használnak az ételek ízesítésére. A tengervízből lepárlással kinyert só a tengeri só, mely többféle ásványi anyagot tartalmaz. Már az ősemberek is felfedezték a só fontosságát, és volt olyan történelmi kor, amikor királyi monopólium volt. A nagy háborúk idején a sóhiány volt az egyik legjelentősebb probléma, nem véletlen, hogy egy sok verzióban létező népmesében is felbukkan, amikor a harmadik leány azt feleli apja kérdésére, hogy úgy szereti, mint az emberek a sót.

 

Jódozott só

Ez a fehér színű, apró szemű só kősóból és csomósodást gátló anyagokból áll, kibányászás után feldolgozzák, majd jódot adnak hozzá, ami az emberi szervezet számára szükséges vegyület. Ha nincs a szervezetünkben megfelelő mennyiségű jód, az komoly egészségügyi problémákhoz vezet.

 

Tengeri só

A tengeri sót sokan egészségesebbnek tartják, mert többféle ásványi anyagot tartalmaz, többek között magnéziumot, ként és vasat. Fontos tudni azonban, hogy csak a finomítatlan tengeri sóról mondható ez el, a finomított változatnak jóval alacsonyabb az ásványianyag-tartalma.

 

Himalája só

A Himalája só egyedisége, hogy színe nem fehér, a rózsaszínűtől egészen a sötét barnáig változatos árnyalatokban kapható. A Himalája só magas vas-oxid- és kéntartalma miatt színe különleges, és íze is eltérő, kissé emlékeztet a tojás ízére.

 

Fekete só

A kifejezetten fekete színű sókat aktív szén hozzáadásával készítik, amitől különleges, kissé füstös ízt kap a só. A hawaii só például egyike a híres fekete sóknak.

 

Vörös, zöld, sárga, virágos

Egyes boltokban találkozhatunk igazi különlegességekkel is, mint a vörös agyaggal kevert vörös só, a sárga só, melyeket citrusokkal színeznek, vagy a matcha teával és algákkal színezett zöld só. De keverik a sót virágszirmokkal, sőt, füstölt só is létezik. Ezeknek a sófajtáknak egyedi aromája van, érdemes őket kipróbálni, ha egyszer lehetőségünk nyílik rá.

 

Ön is szereti a megszokottól eltérő ízeket? Szívesen enne valami finom új ételt, de nincs kedve főzni? Az Interfood mindig rendelkezésére áll. Rendje meg ebédjét néhány kattintással tőlünk, mi pedig házhoz szállítjuk ebédjét!

Ez is érdekelheti

Mi fán terem a kapribogyó?

Mi fán terem a kapribogyó?

Először is, nem fán, hanem cserjén. A tövises kapricserjén. Olaszországban nagyon elterjedt növény, szinte minden sarkon találkozhatunk egy-egy kapricserjével, még a házak repedéseiben is képes megtelepedni, igazi túlélő növény. A kapribogyó első ránézésre egy fa termésének tűnik. Logikus tévedés ez, sokan a kaprigyümölcsöt is kapribogyónak hívják, holott a kettő, bár ránézésre nem sokban különbözik egymástól,…