Blog

Szűrők

Vargabéles, egy igazi dáma

Majdnem biztos, hogy a vargabéles nőnemű. Sőt, asszony. Múltja van, érett; hogy valódi értékeit megmutassa, elkészítéséhez időt igényel, és történelme során több megújulásra is képes volt anélkül, hogy a magyar asztalokon elfoglalt előkelő helyét elveszítette volna. Alkalmazkodik a kor gyorsuló igényeihez, de összekacsint a hozzáértőkkel is, akik tudják, milyen praktikák kellenek ahhoz, hogy a legjobb formáját hozza…

Béles, azaz „ezzel vagy amazzal” töltött. A vargabéles esetében tésztával, túróval, tejföllel, édes krémmel, mazsolával töltött lapok – már a felsorolástól is bizseregni kezdnek az ízlelőbimbók. Apropó „lapok”. A vargabélesnek két eltérő formája létezik, ami a tölteléket körülölelő keretet illeti. Az „Ínyesmester” Magyar Elek „vajas-omlós tésztarétegek”-ről ír korszakalkotó szakácskönyvében, míg a másik ikonikus figura, Horváth Ilona, két vékony réteslapréteg között látja helyénvalónak a bélést.

És nem csak a fenti kérdésben ágazik ketté a vargabéles-hagyomány. Elkészítésekor a túrós krémbe kerülhet gyúrt tészta vagy cérnametélt. Eredetét tekintve pedig sok vita övezi, hogy dicsőséges útjára a kolozsvári Darvas Vendéglőből indult-e, vagy azt a Marosvásárhelyt kell szülővárosának tekinteni, ahonnan a későbbi Darvasné Marika származik, és ahonnan még édesanyjától hozta a családi receptet…

Történelemmel átitatott csemege ez. Krónikájában olvasható, hogy népszerűsége csúcsán Kolozsvárról naponta repülő szállította a budapesti reptérre, onnan meg taxi a Gundel vendégeinek asztalára… De kalandos életének meghatározója volt a találkozás egy iráni sahhal és a szekusokkal is, már a romániai kommunista időkben… Valóságos legenda ez.

Az Interfoodnál cérnametélttel, réteslappal készítjük önnek a vargabélest. Leginkább langyosan élvezhető desszert, de hidegen fogyasztva is remek lezárása az ebédnek, vagy kiegészítője a délutáni kávénak – pláne, ha kis gyümölcsöntetet is talál mellé a polcon. Vajas-túrós-tejfölös-mazsolás-vaníliás krém, aminek nincs szüksége arra, hogy túlságosan édes legyen, mert az ízek éppen kellően egészítik ki egymást. Az ön számára csomagolt adag akár két személyre is elegendő, bőséges mennyiség. Ha ketten osztoznak rajta, vagy mindketten ezt rendelik desszert gyanánt, a vargabéles falatozása közben kalandozásra indulhatnak a XX. század történelmében, vagy kellemesen nosztalgiázhatnak a nagyi vagy az édesanya készítette bélesen…

…hogy mennyire kedvelt édessége ez a magyar konyhának, semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy létezik már tojásmentes, gluténmentes, cukormentes stb. verziója is. Lemondani nem tudunk róla, inkább kicsit alakítgatjuk. A dáma pedig elnéző mosollyal belemegy a játékba…

Tekintse meg a Vargabélesről készült videónkat!

Ez is érdekelheti

Éljen a nyár, éljen a fagyi!

Emlékeznek még arra az időszakra, amikor csak csoki, vanília és eper ízben lehetett fagylaltot kapni? Nem most volt, de talán még sokak emlékezetében él, vele együtt a csodálkozás is, amikor egyszer csak megjelent a dinnye vagy a sztracsatella íz a fagyis pultokban. Mára, mint oly sok minden, ez is átalakult, számtalan ízben lehet már kapni…