Blog

Szűrők

Az időutazó somlói galuska

Letűnt korok, még felidézhető, békebeli napok, retro életérzés vagy előremutató gasztrotrend: a somlói galuskának mindegy. Bármelyik skatulyában megtalálja, sőt kiköveteli elsőségét. A somlói galuska legenda, Magyarország talán legkedveltebb édessége, világszínvonalú, turistáknak mutogatandó finomság, olyan előkelő és népszerű desszertek unokatestvére, mint az olasz tiramisu vagy az angol trifle. Csak jobb!

Meghatározó tulajdonsága, hogy nem tűri, ha nyeglén bánnak vele. Nem viseli el, ha elkészítésénél az időspórolás az elsődleges szempont, semmit nem mutat magából, ha egyszerű, ám minőségi, hozzávalóit vacakokkal akarják helyettesíteni. Mindent ad, ha a szakács jól bánik vele, és mindent megtagad, ha csak kicsit is hanyag az eljárás. Tartása van, ami kiállta az idők próbáját.

Rengeteg variánsa van azonban, és a somlói galuska sem úszta meg a modernizációs, egészségtudatos törekvéseket, de a szívünk mélyén tudjuk, hogy ennek a finomságnak nem áll jól, ha karcsúsítani akarjuk. A somlói kerüljön inkább ritkábban az asztalra, de akkor élvezzük hedonista módon! A kifinomult recept (bár az autentikus, eredeti leírás mindmáig nem publikus) olyan finomságokat tartalmaz, mint a háromféle piskóta (sima, kakaós, diós), a vaníliakrém, a csokoládéöntet, tejszínhab, amit dió, rum, mazsola, esetleg citrusos ízek egészítenek ki. Összeállítás után érdemes fél napot a hűtőben hagyni, hogy ízei mind felszabaduljanak. Azok közé az ételek közé tartozik, amelyekből csak sokat érdemes egyszerre készíteni, mintha eleve arra találták volna ki, hogy sokaknak okozzon alkalmanként örömöt. Még írni sem lehet róla anélkül, hogy ne kellene sűrűn nyelni…

Származását homály fedi, és sok a kérdés vele kapcsolatban, még akkor is, ha olykor-olykor felbukkannak olyan információk, amelyek tévedhetetlenül állítják, ismerik a somlói születésének történetét. A legenda szálai a Gundel étterem konyhájába vezetnek, és Gollerits Károly főpincér meg Szőcs József Béla cukrászmester neveit fűzik össze. Ötletadó és megvalósító ők, akik kreálmányát az 1958-as brüsszeli világkiállítás tette nevessé szerte a világon. A múlt század derekán megalkotott somlói galuska képes volt a XIX-XX. század fordulójának nosztalgikus ízeit megidézve olyan édességgé válni, amely alapul szolgálhatott a 2014-es ország tortájának, vagy a 2017-es fóti világrekorder nagyságú somlói galuskának…

Egy finomság csupa szuperlatívusszal… Amikor megrendeli tőlünk, a dobozba belezárjuk önnek a történelmet, az élet élvezetét, a büszkeséget, hogy ez a miénk, a szakmai tudást és a kiváló alapanyagokat. Ebből a galuskából minden kanál az öröm diadala egy szürke nap fölött…

Ez is érdekelheti

babgulyas

Babgulyás, semmi más

A paraszti étrend úgy tartotta számon a babételeket, különösen a bab(os)gulyást, mint afféle köztes megoldást: kicsit hétköznapi, kicsit már ünnepi fogásnak számított. Leginkább szombaton került az asztalra – a szokás egyébként még a nyolcvanas évekbeli Magyarországon is megfigyelhető volt. Elterjedt, népszerű növénnyé a bab a XVII. században vált hazánkban, előtte ritkaság volt, és drágán mérték,…