Blog

Szűrők

Camembert, a sajtok királya

Volt egyszer egy egyszerű sajtkészítő asszony Normandiában, aki az 1700-as években egy újfajta sajt készítésébe kezdett, mégpedig egy pap utasításait követve. A sajthoz két liter tejet használt fel, a végeredmény pedig egy kis lapos, 3 cm magas és 11 cm átmérőjű kerek lágy sajt lett, melyet kívülről nemespenész borított, zsírtartalma pedig elérte az 50%-ot. Így kezdődött a camembert sajt története, amely mára világszere ismert és szeretett sajtféleségnek számít. Nevét egy kis normandiai falucskáról kapta, a sajtkészítő asszony pedig, akinek ezt a különlegességet köszönhetjük, Marie Harel. Nézzük, milyen érdekességeket lehet még tudni a franciák kedvenc sajtjáról!

  • A franciák gyorsan megszerették a kiadós camembert sajtot, az első világháború idején a francia katonák fejadagjába is került belőle.
  • 1890-ben egy mérnök, M. Ridel rájött, hogy fadobozban szállítva sokkal tovább eláll a camembert, ami lehetővé tette, hogy messzebbre is el lehessen utaztatni a sajtot, például Amerikába. Ezeket a dobozokat még ma is használják.
  • A camembert eredetileg friss, zsíros, pasztörizálatlan tehéntejből készül.
  • Az eredeti camembert sajtot, miután elkészült, papírba kell csomagolni, és úgy lehet dobozba tenni vagy további külső csomagolóanyagokkal ellátni.
  • A sajt beéréséig legalább három hétnek el kell telnie.
  • A ma forgalomban lévő sajtok külső penészes rétege többnyire fehér, de csak az 1970-es évek óta. Előtte kékes-barnás-szürkés penész fedte.
  • A camembert formája, mérete, és súlya szigorúan szabályozott.
  • Bár a camembert sajt és a brie sajt nagyon hasonlóak, mégsem azonosak. A brie sajt méretre sokkal nagyobb, ezért csak szeleteket szoktak belőle árulni, íze enyhébb, és más anyagot használnak a penészes héj létrehozásához.
  • A camembert-nek nagyon magas a zsír-, nátrium-, riboflavin-, fehérje-, kalcium- és foszfáttartalma. Emellett sok B12-vitamin, szelén, cink, és A-vitamin is van benne.
  • A camembert-t világszerte exportálják, és mára már sok országban gyártják is, bár még mindig az eredeti normadiai sajt számít az etalonnak.
  • Ez a különleges sajt még Salvador Dalít is megihlette, a szétfolyt óráit ábrázoló festményét állítólag a túlérett és meleg levegőn hagyott, megfolyt camembert sajtról mintázta.

Ön is szereti a sajtokat? Esti nasiként egy pohár bor mellé, vagy esetleg finom rántott sajt formájában? Ha jólesne, de elkészíteni nincs ideje, bízza a dolgot az Interfoodra! Nálunk mindig megtalálja kedvenceit. Rendelje meg ebédjét, futárunk házhoz szállítja!

Ez is érdekelheti

Kedvencünk, a rizibizi

Kedvencünk, a rizibizi

A csodálatos magyar nyelv és a találékony magyar emberek sok vicces szójátékának egyike ez a furcsa hangzású elnevezés. Risi e bisi, azaz rizs és borsó, ahogy az olaszok azt kitalálták és elnevezték. Igen, jól olvasták kedves olvasóink, nem magyar találmány ez az étel, hanem bizony a napsütötte olasz vidék népszerű fogása, amely megtetszett a magyaroknak…