Blog

Szűrők

Címke: tejföl

interfood palóc leves

Kik is azok a palócok? És milyen a levesük? E heti blogbejegyzésünk szólhatna erről is, de mi inkább Mikszáth Kálmán, Gundel János és a Jó palócok nyomába eredünk, hogy felkutassuk azt a romantikus legendát, ami a palócleves eredete körül forog. A leves története mutat hasonlóságot Mikszáth Kálmán Jó palócok című művével, hiszen annak sincs sok…

interfood töltött káposzta

Gondolta volna, hogy a jóféle, az egész földkerekségen nagymamáink, esetleg édesanyánk által legjobban készített töltött káposzta nem csak hazánkban nemzeti étel, de különféle változatai megtalálhatóak az ázsiai, a török, az arab, az orosz, a román, a görög és a szerb konyhában is? Természetesen nem ugyanaz a töltelék és nem ugyanaz az íz, de a káposzta…

szárnyas rakott zöldbab

A rakott ételeknek komoly hagyománya van Magyarországon, jellegzetes menzai és otthoni ételek, a legtöbb háziasszony rendszeresen készíti őket. Nagy előnyük, hogy kiadósak, így laktató egytálétel készíthető viszonylag kevés hozzávalóból. Időtakarékosnak ugyan nem mondhatóak, mert minden összetevőt előre el kell készíteni, és utána még a sütési idővel is számolnunk kell, de megéri nekifogni, az ízükkel ugyanis…

A lencsefőzelék az európai kultúrkör legrégebbi ételei közé tartozik, hiszen már az Ószövetségben is említést tesznek róla. Valószínűleg sokan ismerik Ézsau és Jákob, a két egymástól nagyon különböző ikertestvér történetét, akiknek sorsát egy tál lencse változtatta meg. A Biblia szerint a vadászatban jeleskedő, erős testalkatú, szőrős Ézsau egy nap farkaséhesen tért haza, Jákob pedig rávette,…

A legtalányosabb, mert elsőre úgy tűnik, nincs is itt semmiféle talány. De ahogy egyre beljebb ereszkedünk az oknyomozásba, a székelykáposzta-akta úgy terebélyesedik, ködösödik, az egyértelműnek vélt adatok megkérdőjeleződnek, dátumok csúsznak ide-oda évtizedeket, hírességek tűnnek fel, majd buknak alá a múltba… Sherlock Holmesnak való eset. Izgalmas gasztro-kutakodás az étel- és konyhatörténelemben, ahol a bátor nyomozónak szembe…

Végy egy egész világon népszerű ételt alapként, keress hozzá hazai előzményeket, helyezd egy világra szóló rendezvény fénytörésébe, hintsd meg a vasfüggöny mögötti titokzatosság fűszerével, adj hozzá erős marketinget, és süsd ki: ez a hortobágyi palacsinta alapreceptje. De lássuk csak sorban! Születésekor előételként definiálták, de talán ma kevesen vannak Magyarországon, akik ezt a gazdag és bőséges…

Ha van étel, amely csalhatatlan módon jellemzi a magyar háziasszonyok talpraesettségét és leleményességét, a magyar konyha kreativitását, akkor a tökfőzelék az. Ha van étel, amely puszta létével képes két táborra osztani a magyarokat, akkor a tökfőzelék az. Ha van étel, mely megérdemli a rehabilitációt hosszú, hányattatott sorsa után, akkor a tökfőzelék kétségtelenül. Néhány kanál roppanós…

Tegye fel a kezét, aki szereti a rántott húst! Tegye fel a kezét, aki szereti a tejfölös-fokhagymás lángost! És most azok, akik szeretik a tócsnit (krumplilepény, smacog, röszti, hogy csak néhány szinonimát említsünk a létező több tucatnyi közül)! Akad egyáltalán, aki nem emelte egyszer sem a kezét? Akadhat olyan, aki ne örülne a tányérján az…

turos-csusza

„Ízes, tejfölös, töpörtős, kövér.” Móricz Zsigmond Tragédia-jában az így jellemzett túrós csusza követi a húslevest a lakodalmi menüsorban. A leírás a tökéletesen elkészített fogás irodalmi megfogalmazása, pedig Móricz nem is kóstolhatta az Interfood csuszáját… Krúdynál, az Isten veletek, ti boldog Vendelinek-ben, egy nem jól sikerült csusza tűnik fel, Petőfinek pedig híresen kedves étele volt. Casanova,…

Nokedlivel, avagy galuskával: magyar étel. Minden benne van, amit a hagyományos magyar konyháról tudni vélünk: vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika, bors, paradicsom, zöldpaprika, tejföl és hús. Nem egyenlő azonban a csirkepörkölttel, ami tejföl nélkül készül. Nem is szívesen vesszük, ha tájékozatlan ember összekeveri a kettőt. A jó csirkepaprikás ismertetőjegye a sűrű, paprikás-tejfölös szaft, amelynek mindig elegendőnek kell…

  • 1
  • 2

Mivel fizethet?