Blog

Szűrők

Címke: ebéd

tavaszi-rizotto

Sokszor, sok helyen elmondták már: a világ legsikeresebb, legtöbb nemzet asztalára adaptált konyha az olaszoké. Van egyáltalán sarka ennek a földgolyónak, ahol ne lehetne pizzát kapni? Ahol ne vehetnénk spagettit? Van ember, akinek ne ragyogna fel a tekintete, ha azt hallja: tiramisu…? Ráadásul ez a csak a jéghegy csúcsa! Ahogyan a nagy kiterjedésű országok gasztronómiája…

Már a nevében is az előkelő gazdagság mutatkozik: arany – nomen est omen. És eredetileg azért galuska, mert az ügyes háziasszonyok kanállal szaggatták ki a lágy tésztát (akárcsak a nokedlit), mielőtt a tepsibe kerültek volna a halmocskák. Az aranygaluska a tuti kelt tészta: dús és ellenállhatatlan. Talán nincs is olyan ember a földön, lény a…

Könnyen hihetnénk, hogy minden, ami „rántott”, az bizony büszke kis nemzetünk találmánya, öröksége és hagyatéka. Képzelhetnénk, hogy a trappista sajt is a mi szüleményünk, hiszen annyian, olyan régóta szeretjük. Gondolhatnánk, hogy a tatárokkal is csak nekünk gyűlt meg a bajunk abban a homályos középkorban, így mártást is csak mi keverhettünk belőlük… Szellemes anekdotákat költhetnénk ezekről,…

Hátha egyszer sikerül megvalósítani… Talán nem is annyira bonyolult egy ideális napot szervezni az étkezés szempontjából. Bár kétségtelen, hogy némi szervezést, felkészültséget és tudatosságot igényel. Viszont a saját és gyermekeink egészsége szempontjából hatalmas lépés lehet, és ha egyszer már összejött az „ideális nap”, akkor nincs más teendő, mint annak a napnak a tanulságait és rutinjait…

Kezdjük egy találós kérdéssel! Vajon mi köti össze a francia XV. Lajost, a római légiók katonáit és az afrikai dogon törzs tagjait? Nos? A válasz: a hagyma. Magyarországon mondják még hajmának, zsidószalonnának és mózespecsenyének is. Azonban valamennyi név ugyanazt jelenti, és a történelemnek, a földrajznak előbb említett szeletei is ugyanarra a növényre mutatnak, a vöröshagymára….

A császármorzsáról írni egyenlő azzal, hogy valaki bátran darázsfészekbe nyúl, harcok kereszttüzében találja magát, avagy veszélyesen él… Ez az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből ránk hagyományozódott fogás ugyanis közeli rokonságot mutat a lecsóval, a halászlével, a töltött paprikával, amennyiben ezekről is mindenkinek határozott és megfellebbezhetetlen véleménye van, és a legtöbbek zsebében (illetve szakácskönyvében) autentikus recept lapul a…

Kismama az, aki gyermeket vár, és kismamának mondjuk azt is, akinek nemrég született babája. Közös bennük, hogy a mindennaposnál, a megszokottnál nagyobb terhek hárulnak rájuk minden területen: lelkileg, mentálisan és fizikailag is. Pont. Következtetés: a kismamának nagyobb, több segítségre, támogatásra van szüksége, mint amennyivel „rendes” körülmények között élni szokott. Pedig (egészségesen) enni, a családnak főzni,…

Naponta jönnek szembe velünk a címben említett kifejezések: pékségben, konditerem hirdetéseiben, a vegyesbolt termékei között… Megszokottakká váltak, talán anélkül, hogy valóban tisztában lennénk a tartalmukkal, jelentésükkel. Mert mivel egyenlő az, hogy fitnesz? Nem mást takar a szó, mint azt, hogy fogyókúra? Esetleg a testépítő sportok egyike lenne? Mi az, ami alakbarát? Ami jólesik, ami jót…

Nokedlivel, avagy galuskával: magyar étel. Minden benne van, amit a hagyományos magyar konyháról tudni vélünk: vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika, bors, paradicsom, zöldpaprika, tejföl és hús. Nem egyenlő azonban a csirkepörkölttel, ami tejföl nélkül készül. Nem is szívesen vesszük, ha tájékozatlan ember összekeveri a kettőt. A jó csirkepaprikás ismertetőjegye a sűrű, paprikás-tejfölös szaft, amelynek mindig elegendőnek kell…

Majdnem biztos, hogy a vargabéles nőnemű. Sőt, asszony. Múltja van, érett; hogy valódi értékeit megmutassa, elkészítéséhez időt igényel, és történelme során több megújulásra is képes volt anélkül, hogy a magyar asztalokon elfoglalt előkelő helyét elveszítette volna. Alkalmazkodik a kor gyorsuló igényeihez, de összekacsint a hozzáértőkkel is, akik tudják, milyen praktikák kellenek ahhoz, hogy a legjobb…

Mivel fizethet?